Marcel en Mariska Westdijk-Vreugdenhil wonen en werken in Malawi

Marcel en Mariska Westdijk-Vreugdenhil
Genealogiecode: C XI t.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Mariska Westdijk-Vreugdenhil

Vanaf juni 2008 wonen en werken Marcel en Mariska Westdijk-Vreugdenhil als vrijwilligers in Malawi, een ontwikkelingsland in zuidelijk Afrika. Na een periode van 2,5 jaar in het noorden van Malawi zijn ze in oktober 2010 verhuisd naar Salima, een plaats in Centraal-Malawi. Mariska traint daar onderwijsadviseurs, directeuren, leerkrachten en oudercommissies, terwijl Marcel zich richt op irrigatie, duurzame energie en het begeleiden van kleine bedrijfjes.

Onderwijs
Scholen in Malawi hebben een groot tekort aan lokalen, schoolbanken en leerkrachten. De kwaliteit van onderwijs is matig tot slecht. Tweederde van de kinderen verlaat de basisschool voortijdig. In het gebied waarin Mariska werkt, is de helft van de scholen geen volledige basisschool, waardoor kinderen vanaf groep 4 of 5 naar een andere – vaak verre – school moeten lopen of stoppen met hun onderwijs. Slechts 9% van de kinderen in de zesde klas leest op voldoende niveau. Hiermee is Malawi in zuidelijk Afrika het slechtst scorende land.

Mariska begeleidt en traint onderwijsadviseurs, schooldirecteuren, leerkrachten en ouders van basisscholen om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. Hierbij gaat het ondermeer om management van de school, ontwikkeling van lesmaterialen, manieren van lesgeven, infrastructuur van de scholen en kinderen met speciale onderwijsbehoeftes. Ze besteedt veel aandacht aan aanvankelijk leesonderwijs.

Ze werkt nauw samen met de ouders van de scholen. Omdat de overheid niet voldoende geld heeft, wordt verwacht dat ouders lokalen en toiletten bouwen. Ouders en traditionele leiders (dorpshoofden) zijn vaak welwillend, maar beginnen maar zelden aan dergelijke bouwprojecten. Ze kunnen wel stenen bakken, maar zijn te weinig draagkrachtig om te betalen voor balken, deuren, framewerken voor ramen en deuren, het golfplaten dak en cement.

Duurzame energie en begeleiding van kleine bedrijfjes
Slechts twaalf procent van de bevolking heeft elektriciteit ter beschikking. De overgrote meerderheid van de mensen op het platteland gebruikt brandhout of houtskool om op te koken. Vrouwen en kinderen lopen vaak meerdere uren per dag om hout te verzamelen. Ontbossing is een groot probleem. Voor verlichting gebruikt 81% van de Malawische huishoudens kerosine. Dit is duur en ook nog eens giftig vanwege grote hoeveelheden CO² in de lucht. 94% van alle huishoudens in Malawi is afhankelijk van zelfvoorzienende landbouw. Malawi heeft één regenseizoen. Door de wereldwijde klimaatverandering is het weer minder voorspelbaar geworden. Dit maakt het moeilijk voor mensen te weten wanneer zij moeten planten en zeker te zijn voldoende voedsel te hebben voor hun gezin. Omdat men geen geld heeft voor irrigatie, kan bij een slecht regenseizoen de oogst mislukken. Meestal ligt de rest van het jaar het land braak.

Marcel begeleidt en traint ondermeer groepen, die zich bezighouden met het maken van briketten –als milieuvriendelijk alternatief voor gekapt en/of gesprokkeld hout en houtskool–  het persen/produceren van pindaolie en irrigatie. De briketten worden gemaakt van materialen die mensen anders weggooien: rijstvliezen (van de lokale rijstmolen), zaagsel (van een houtzagerij) en oud papier en karton. Samen met een lokale ambachtsman (tinsmid) heeft Marcel een efficiënt kooktoestel ontwikkeld speciaal voor dit nieuwe type briket (of een kleinere hoeveelheid hout) en de kookgewoonten in Malawi. Scholen, winkels en banken verzamelen oud papier voor het maken van de briketten.

PUSEPA, een groep Malawische gepensioneerde ambtenaren, heeft een opslag, winkeltje en oliepersruimte op de markt van Salima. In het winkeltje verkopen zij de briketten en pindaolie, die zij zelf geperst hebben uit pinda’s, verbouwd door lokale boeren.

In de nabije toekomst starten diverse dorpen met irrigatieprojecten. Ook zullen lampen ondermeer op basis van zonne-energie beschikbaar komen.

Salima
Hoewel ze familie en vrienden in Nederland soms best missen, voelen Marcel en Mariska zich op hun plek in Salima. Ze hebben het idee dat ze zich nuttig kunnen maken, in samenwerking met lokale mensen iets kunnen doen aan de grote nood die er op diverse terreinen is. Hun christelijk geloof is hierbij zowel inspiratiebron als houvast: om ook in situaties, die hopeloos lijken, te vertrouwen op God en door te zetten.

Malawi heeft momenteel te maken met ernstige brandstof- en elektriciteitsproblemen. Benzine en diesel zijn regelmatig niet verkrijgbaar bij de benzinestations. Op het moment dat het er wel is, staan er lange rijen auto’s.

Vanwege de hitte staan Marcel en Mariska vroeg op en proberen ze het rond het middaguur rustiger aan te doen. Vooral in oktober en november is het erg warm. Salima is in het regenseizoen drassig. Sommige wegen zijn dan niet of nauwelijks begaanbaar. Het gebied waarin Mariska werkt, heeft geen geasfalteerde wegen.

Op de markt in Salima zijn het hele jaar door aardappels, tomaten, uien en bananen verkrijgbaar. Andere producten zijn seizoensgebonden, zoals mango’s en avocado’s. Marcel en Mariska verbouwen diverse groentes in hun eigen moestuin, zoals wortels, radijs, snijbonen en sla. Ook hebben ze fruitbomen in eigen tuin met mango’s, papaja’s, guava’s, cactusvruchten en bananen.

Stichting Mwanawaleza
Sinds december 2010 wordt het werk van Marcel en Mariska in Malawi ondersteund door Stichting Mwanawaleza in Nederland. De stichting, die bestaat uit familieleden en vrienden, zet zich in voor het creëren van naamsbekendheid, fondsenwerving en het sturen van goederen naar Malawi. Dankzij financiële ondersteuning vanuit Stichting Mwanawaleza hebben ouders van de scholen Chenjerani, Chigolo en Kachulu in 2011 golfplaten, balken en spijkers ontvangen. Deze hebben zij gebruikt om daken te plaatsen op de nieuwe lokalen die ze gebouwd hebben. Een positief effect hiervan is dat alle drie de scholen nieuwe groepen hebben kunnen openen, waardoor kinderen in hun eigen omgeving naar school kunnen. Lokale timmermannen hebben schoolbanken gemaakt en er zijn woordenboeken aangeschaft voor woordenschatonderwijs. Stichting Mwanawaleza heeft ook gezorgd voor het startkapitaal -in de vorm van een renteloze lening- van de briketten– en olieprojecten.

Wilt u meer weten? Neem dan een kijkje op www.mwanawaleza.org  of www.menm.waarbenjij.nu