Goos Vreugdenhil is Glazenier

Goos Vreugdenhil
Goos Vreugdenhil
Genealogiecode: K XI ag.8
Door: Redactie
Bron: familiestichting
Foto: Goos Vreugdenhil

Gozewinus Jacobus ofwel Goos Vreugdenhil is een van de zonen van Christiaan Cornelis Vreugdenhil en Gerardina Johanna Christina Verboom. In een telefoongesprek met de redactie vertelt hij over zijn hobby als glazenier dat langzamerhand een echte job lijkt te worden. Ook heeft hij het familiewapen onlangs gebrandschilderd en wil dit graag aan de familie laten weten via de Vreugdeschakel.

Naar Steenwijk
Goos is 21 jaar werkzaam geweest bij verschillende bedrijven in verpakkingsmaterialen. Eerst bij het familiebedrijf Vreugdenhil Verpakkingen in de vestigingen Den Haag, Rijswijk en Delft. Later bij twee andere groothandels in Hoogeveen en Heerenveen. Dit bracht het gezin uiteindelijk naar Steenwijk. Doordat het bedrijf in Heerenveen vier jaar geleden ging fuseren raakte Goos zijn baan kwijt. Goos en zijn vrouw Karine kozen toen voor een bijzondere oplossing. Goos werd huisman en bekwaamde zich in het ambacht van glazenier om een glas–in-lood bedrijf op te richten. Karine, eerst fulltime huismoeder, ging lesgeven in het voortgezet onderwijs, en haalde de 2e graads bevoegdheid biologie. Goos en Karine hebben vijf kinderen in de leeftijd van zes tot zestien jaar.

Goos Vreugdenhil
Genealogiecode: K XI ag.8
Door: Redactie
Bron: familiestichting
Foto: Goos Vreugdenhi

Glas-in-lood achter de keuken
Naast de zorg voor de kinderen wilde Goos er graag iets bij blijven doen. Maar dat moest dan wel aan huis kunnen, in combinatie met het zorgen voor het gezin. Scheppend bezig zijn met de handen zit in de familie Vreugdenhil. Via zijn broer André Vreugdenhil in Goes was hij in aanraking gekomen met het werken met glas-in-lood (www.loodenlicht.com). Goos volgde een opleiding in Groningen. Daar leerde hij genoeg om zelf het een en ander aan huis op te zetten. De woonruimte blijkt achteraf heel geschikt, achter de keuken is een lange en smalle werkruimte, perfect voor het uitleggen van de tekeningen, het solderen en alles wat er verder in het proces komt kijken. Het voorraam van de woning doet dienst als etalage. Ieder die langs rijdt ziet niet alleen de bedrijfsbus met de bedrijfsnaam voor de deur staan, maar ook iedere keer weer andere panelen “in de etalage”.

Bekendheid
Over bekendheid heeft Goos niet te klagen. Een plaatselijke boekwinkel heeft een raam boven de deur, met daarin een uil in glas-in-lood. Dit raam bestaat uit 258 stukjes glas…. In het begin plaatste Goos regelmatig advertenties, maar dat is nu niet meer nodig. Hij staat in de Gouden Gids en op internet en ook via via krijgt hij heel wat klanten. Mond op mond reclame werkt het beste bij een ambacht als dit. De commerciële achtergrond en de ervaring in het organiseren komen hem nu goed van pas. De gebrandschilderde Lutherroos en de “kop” van Luther zijn hiervan een voorbeeld. Deze heeft hij vorig jaar op eigen initiatief voor de regelingscommissie van de Bondsdag van bijbelstudieverenigingen gemaakt. Dit heeft hem weer bekendheid en werk opgeleverd. Diverse opdrachten kwamen hieruit voort.
Familiewapen Vreugdenhil in brand-schildering voor Arie Vreugdenhil

Ontwerpen in opdracht
Goos werkt wel samen met andere glazeniers, maar gezien de concurrentie, niet met mensen uit de buurt. Hij krijgt de meest uiteenlopende opdrachten. Enkele maanden geleden was hij bezig met een glas-in-lood raam waarin de volgende elementen verwerkt moesten worden: “Mijn man houdt van zeilen, ik hou van de natuur, we zijn beiden een tweeling en we hebben een boekwinkel.” Hij combineert dan deze gegevens in verschillende ontwerpen, tekent ze op de computer en print ze uit op de juiste maat. Daarna kiest de opdrachtgever het ontwerp uit. En dan begint het passen en meten, het snijden van het glas, het buigen van de lange staaf lood en het solderen. Gebrandschilderde panelen maakt Goos ook. Hiervoor volgde hij opleidingen in Hilversum en Assen. Bij het brandschilderen wordt de verf van metaaloxide en gemalen glas op het glas aangebracht en in een speciale glasoven gebrand. Voor elke kleur moet het glas opnieuw de oven in. Brandschilderen vindt hij de mooiste techniek die bij het maken van ramen komt kijken.

Kerken en bedrijven
Niet alleen nieuwe producten komen onder Goos’ handen vandaan; ook oude glas-in-loodramen restaureert hij. Met zijn eigen loodmachine (uit 1872) kan hij altijd het juiste loodprofiel bijmaken. Voor inspiratie kan hij putten uit een grote verzameling originele ontwerpen. Hierin zit veel variatie, zowel qua herkomst als ouderdom. De klanten bestaan zowel uit particulieren als bedrijven en kerken. Zo heeft hij in glas-in-loodramen van de Hervormde kerk van Giethoorn gerestaureerd. Particulieren komen ook wel met eigen ideeën. Neven en nichten van Goos hebben hun vader Arie Vreugdenhil (K XI af) begin dit jaar op zijn 80e verjaardag verrast met een gebrandschilderd familiewapen die u op de foto kunt bewonderen. Meer voorbeelden van glas-in-lood en brandschilderingen kunt u zien op www.deglazenzee.nl. U kunt hier ook lezen waarom het bedrijf van Goos “De Glazen Zee” heet.