Bert en Leny Broesder – Vreugdenhil boeren energieneutraal

Leny Broesder-Vreugdenhil
Genealogiecode: C XI x.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Leny Broesder-Vreugdenhil

Vroeger zei de meester nog weleens, als je niet kon leren: “Geeft niks, jong, je kunt altijd nog boer worden.” Maar dat gaat allang niet meer op, want bij het runnen van een boerenbedrijf komt veel kijken. De machines zijn ingewikkelder geworden, de administratie omvangrijker, en de regelgeving omtrent vrijwel alles op een agrarisch bedrijf is duizelingwekkend. Boeren heten tegenwoordig niet voor niets agrarische ondernemers.

 

Zonne-energie
En ondernemend is de familie Broesder uit Tripscompagnie (95 melkkoeien, 65 stuks jongvee, koeien, 65 ha. land) zeker. Sinds afgelopen week liggen er zonnepanelen op het dak van de koeienschuur. Binnen hangen de omvormers die de zonne-energie geschikt maken voor het elektriciteitsnet. “Zonet scheen de zon even en dan zie je de meter oplopen,” vertelt Leny Broesder-Vreugdenhil. “We hebben uitgerekend dat we jaarlijks zo’n 35.000 kilowatt verbruiken. De zonnepanelen zouden in elk geval die hoeveelheid energie moeten opleveren. En wat we in de zomer teveel opwekken, kunnen we in de winter weer gebruiken”.

Duurzaam
“We willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend en duurzaam zijn” vult haar man Bert aan. “Ons doel is om volledig energieneutraal te werken. Kijk, onze koeien eten gras en zetten dat om in melk. Daarbij produceren ze mest, wat broeikasgassen oplevert. Als wij daar onze groene energie tegenover stellen, kun je dat wegstrepen tegen die gassen. Daarnaast is het prettig om niet afhankelijk te zijn van het energienet. Als de stroom uitvalt, kunnen wij gewoon door werken.”

Zelfvoorzienend
“Om diezelfde reden produceren we ook het voer voor onze dieren zelf. Voor een uitgebalanceerde voeding haalden we tot voor kort grondstoffen helemaal uit Zuid-Amerika. Nu verbouwen we zelf maïs en maken we van de kolven krachtvoer. De rest van de maïs wordt gehakseld. Voor dit werk huren we dagloners in en daarmee stimuleren we ook nog eens de lokale economie.”

Altijd op zoek naar verbetering
“Eigenlijk zijn we altijd op zoek naar verbetering,” vertelt Leny. “Dat geldt ook voor onze koeien. We kruisen en fokken ze zelf. Daardoor hebben we nu Fleckvieh (zeg maar Milka-koeien, red.) met sterkere poten. Sterke poten zijn belangrijk voor een koe, want dan is ze minder vaak ziek. En een gezonde koe heeft geen antibiotica nodig en geeft dus gezondere melk.”

leny_broesder-vreugdenhil_002
De boerderij van de familie Broesder-Vreugdenhil in Tripscompagnie.
Leny Broesder-Vreugdenhil
Genealogiecode: C XI x.1

De volgende generatie
Bert en Leny willen zichzelf geen voorhoedeboeren noemen. “Nee hoor, er zijn veel meer boeren die duurzaam ondernemen belangrijk vinden en moeite doen om het milieu zo weinig mogelijk te belasten.” Ze weten waar ze het voor doen, want de volgende generatie staat al te trappelen om het bedrijf over te nemen. Zoon Niels (10) weet het zeker: hij wordt hun opvolger. Leny: “Laat dat je broers maar niet horen!”

Klaar voor de toekomst
Met veel plezier runt de familie Broesder haar melkveebedrijf met 105 koeien. De oude stal uit 1973 was al een aantal keren gerenoveerd. Samen met zoon Siep besloten Bert en Leny Broesder, in samenwerking met adviesbureaus Subvention en Stalbouw.NL, het bedrijf grondig te vernieuwen tot een levensvatbaar gezinsbedrijf.

Er staat nu een moderne ligboxenstal met 122 ligplaatsen en veel licht, lucht, ruimte en koecomfort. De koeien worden gemolken met twee VMS melkrobots van DeLaval. De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en is een prachtig voorbeeld als het gaat om efficiënt melken, duurzaamheid en koecomfort.