Anita Vreugdenhil pleit voor een centrale regie van coronaproblemen voor kinderen

Anita Vreugdenhil
Genealogiecode: K XI m.2
Door: Maurice de Heus
Bron: 1limburg.nl
Foto: L1

Er moet centrale regie komen bij de aanpak van coronaproblemen bij kinderen. Daarvoor pleit Anita Vreugdenhil, kinderarts van het MUMC+ in Maastricht. “Het is tijd voor een OMT voor kinderen”. Vreugdenhil deed haar uitspraken in het L1-programma Avond Gasten: Corona in Limburg.


Onderzoek
Vreugdenhil onderzoekt de leefstijl van kinderen sinds het begin van de coronacrisis. Twee derde van de kinderen die al te zwaar waren, werden in de coronaperiode nog dikker. Gemiddeld kwamen ze vijf kilo bij. “Maar sommigen ook tien kilo”, vult Vreugdenhil aan. Wat het onderzoeksteam vooral zorgen baart, is dat het opheffen van de lockdown van juli tot december nauwelijks verandering bracht. Hoewel scholen en sportclubs open waren, bleef de trend negatief. “Dat betekent dat we te maken hebben met ingesleten gedrag. Kinderen raken gewend aan suikerhoudende drank, laat snacken of laat naar bed gaan. Onderzoek wijst ook uit dat stress de neiging vergroot om zoet en vet te gaan snacken. Daarvan zien we nu de gevolgen.”

Anita Vreugdenhil
Genealogiecode: K XI m.2
Door: Maurice de Heus
Bron: 1limburg.nl
Foto: L1

OMT
Ze pleit daarom vooral voor een centrale aanpak. “Er zijn een aantal mooie initiatieven geweest de afgelopen periode. Een heel aantal waren succesvol en anderen niet. Ik denk dat we nu moeten kijken naar de succesvolle initiatieven. En dan niet alleen naar de levensstijl, maar ook naar de psychische gezondheid van kinderen zoals leerachterstanden en armoede in gezinnen. En daar moet iemand de regie in nemen.”

Focus
De Maastrichtse onderzoekster mist de focus om kinderen in deze coronatijd te wijzen op wat wel nog kan. “Een advies van het RIVM om geen sneeuwballen te gooien, geeft inderdaad het verkeerde signaal. Kinderen moeten juist naar buiten om te spelen, om te bewegen. Daarom moet er een OMT komen om te kijken wat er wel mogelijk is voor kinderen. Want we zijn hier nog niet zo snel van af. En de impact is gigantisch. Overgewicht op jonge leeftijd verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en leververvetting”.

Leefstijlinterventie
Vreugdenhil wijst voor de gevolgen op onderzoeken naar leefstijlinterventie, die aangeven dat een effectieve aanpak van overgewicht moeilijker wordt naarmate iemand ouder wordt. Met name in Zuid-Limburg leidt dat tot forse gezondheidsproblemen, waarbij inwoners gemiddeld twee jaar minder leven dan gemiddeld in Nederland. Dat uitgangspunt leidde in 201 tot de start van het project “Your Coach Next Door”, waarbij kinderen met een neiging tot overgewicht werden begeleid. Na de succesvolle pilot wordt het project nu over meerdere steden in Limburg uitgerold. “Jongeren moeten er ook moeite voor doen, maar we zien dat daar een omkering wel mogelijk is. Naarmate iemand ouder wordt, is dat inderdaad steeds moeilijker. Daarom richten we ons met de projecten vooral op de jeugd, daar is de grote winst te behalen”.