Wethouder Willemien Vreugdenhil ‘Geloven in eigen kracht’

Willemien Vreugdenhil
Genealogiecode: O XI n.4
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Willemien Vreugdenhil

Thuis kreeg ze de maatschappelijke geëngageerdheid met de paplepel ingegoten. Bij het grote advieskantoor van Deloitte leerde ze de zakenwereld kennen. Willemien Vreugdenhil (35) was vier jaar raadslid voor het CDA en werd onlangs wethouder in een nieuw college van de gemeente Ede.

Ze zegt dat het openbaar bestuur haar grote passie is en dat ze de vier uitgangspunten van het CDA mee laat resoneren bij alles wat ze doet: rentmeesterschap, gespreide verantwoordelijkheid, gerechtigheid en solidariteit. Vreugdenhil wil beoordeeld worden op haar daden en niet op haar vrouw-zijn of moederschap van vier kinderen. ,,Een ieder zij in z’n eigen gemoed ten volle verzekerd”, is het enige wat ze eigenlijk over de afgelopen coalitievorming kwijt wil. ,,De CDA heeft de onderhandelingen in volle overtuiging voor het goede in Ede gedaan.”

Haar vader was ook raadslid en onder anderen directeur van zendingsorganisatie Interserve. In huize Vreugdenhil maakte Willemien mee dat hier ex-prostituées logeerden en ex-gedetineerden meehielpen met klussen.

Zelf stortte Willemien zich in de stad Utrecht op vrijwilligerswerk met allochtonen. ,,Dat zijn mooie herinneringen met daklozen en vluchtelingen. Ik gaf taalles aan vrouwen die analfabeet waren.” Toch vindt de nieuwe wethouder dat er teveel wordt gepamperd. ,,We moeten geloven in eigen kracht en talenten van mensen. De intrinsieke motivatie is erg belangrijk, waardoor iemand productiever wordt. Daar moeten werkgevers ook een klik mee krijgen en werknemers daar actief op benaderen.”

Als wethouder wil ze werkgevers daarbij faciliteren. ,,Ik geloof dat dit kan, zonder het commerciële belang uit het oog te verliezen. Met een constructie dat de overheid over één of twee jaar de improductiviteit compenseert. ”Food Valley ziet Vreugdenhil als ,,een ambitieus en interessant organisme met een spaghetti aan belangen.” Ze wijst op passie van lokale agrarische ondernemers die belemmerd worden door regelgeving. ,,De arm van Europa reikt tot in de stal.”

Tegelijk ziet ze het voedselgebrek wereldwijd en alternatieven die vlees kunnen vervangen. ,,Ik eet graag goede kwaliteit van Eco-Fields, maar daar moet je wel iets meer voor willen betalen. Niet iedereen kan en hoeft dat te doen. Het buitengebied moet wel vitaal blijven.”

De wethouder wil de samenwerking met de kerken voortzetten, als belangrijke partij qua kennis en eigenheid van de dorpen. Zelf is ze lid van de PKN, oecumenisch ingesteld en bezoekt ze jaarlijks een klooster voor een retraite. Of ze in de geest van haar voorgangers Dekker of Kremers zal besturen? ,,In de geest van Vreugdenhil”, is haar gevatte antwoord.

[youlist vid=”wQp9Ws1E3Ig”]