Tim Vreugdenhil is dominee

Ds. Tim Vreugdenhil, predikant Stadshartkerk in Amstelveen.
Tim Vreugdenhil
Genealogiecode: N XI f.1
Door: Redactie
Bron: Familiestichting
Foto: Tim Vreugdenhil

Hoe is het om dominee te zijn?
De theologische universiteit Kampen is een universiteit voor een opleiding tot het predikant schap. Maar hoe is het eigenlijk om dominee te zijn? We legden deze vraag en nog wat andere vragen voor aan Tim Vreugdenhil.

Hoe vind je het om dominee te zijn?
Tim: “Dominee zijn lijkt gemakkelijker dan het is. Het predikant schap is een ingewikkeld vak. Het doet een beroep op veel verschillende vaardigheden en het stelt hoge eisen aan je persoonlijkheid. Dat is tegelijk de uitdaging: durf je het aan om te kiezen voor een beroep dat het beste in jezelf naar boven kan halen en durf je het gevecht aan met je zwakke kanten. ‘Uitdaging’ is voor mij een kernwoord, als ik naar m’n vak kijk. Natuurlijk is het zo dat je veel dingen in de praktijk kunt leren. Het heeft dus vooral met je instelling te maken: wil je leren om een voorganger te zijn? Denk dus niet dat je meteen al een ‘ideale dominee’ moet zijn.”

Wat vind je er mooi of juist moeilijk aan?
Tim: “Het mooie is de constante van je werk: je werkt met het aloude Woord van God. Je mag putten uit de enorme rijkdom van de kerkelijke traditie en theologie. Dat geeft rust: je bouwt op een enorm stevig fundament. Maar het opbouw-werk zelf is heel veranderlijk: mensen veranderen, de kerk verandert. En jij als dominee verandert als het goed is mee. De plaats die God je wil geven is een plekje tussen het constante en het veranderlijke. Moeilijk, maar mooi!”

Welke eigenschappen/interesses zijn volgens jou van belang voor een predikant?
Tim: “Je moet als predikant ook plezier hebben in theologie. Als je dat niet hebt, kun je onmogelijk jarenlang mensen nieuwe dingen aanreiken. Verder zul je interesse in, beter gezegd: liefde voor mensen moeten hebben. Elk mens is uniek, maar lang niet elk mens is plezierig om mee om te gaan. Het zou onrealistisch zijn om dat te ontkennen. En toch ligt bij al die verschillende mensen wel je roeping. Je mag er voor hen zijn, in de hoogte- en dieptepunten van hun leven, maar ook tijdens een kop koffie.”

Zou je het jongeren aanraden in Kampen te studeren (en) om ds te worden?
Tim: “Ik zou zeggen: kies voor een studie theologie. Omdat het een prachtige wetenschap is, met grote uitdagingen, zowel intellectueel als praktisch, zowel voor je hoofd als voor je hart. Of je dat in Kampen doet is vers twee en of je er predikant mee wilt worden, dat kun je tijdens je studie altijd nog bekijken. Daarin lijkt elke theologie-student op Samuël: je moet eerst van iemand leren om Gods stem te verstaan, voordat je Hem concreet hoort. En dan maakt Hij ook wel duidelijk waar Hij je nodig heeft.”