Overname Nestlé-fabriek kroon op carrière Jaap Vreugdenhil

jaap_vreugdenhil_001

Jaap Vreugdenhil (rechts) neemt afscheid van Vreugdenhil. Zoon Jan (links) vormt samen met Albert de Groot de nieuwe directie van het bedrijf.

Als veertienjarige begon hij ooit bij het bedrijf van zijn vader. Meer dan vijftig jaar later is de 65-jarige Jaap Vreugdenhil de succesvolle directeur van het Voorthuizense Vreugdenhil BV. Onlangs nam het bedrijf een Nestlé melkpoederfabriek in Gorkum over. Hierdoor kan Vreugdenhil nu ook melkpoeder verkopen aan consumenten in kleinere verpakkingen. Tot nu toe levert het bedrijf uitsluitend aan industrieën. Gezeten achter de vergadertafel op zijn directiekantoor aan de Baron van Nagellstraat 64, formuleert Vreugdenhil voorzichtig zijn zinnen. Op 1 februari 2005 was hij vijftig jaar werkzaam in het bedrijf.

De wieg van Vreugdenhil stond in Hazerswoude. Zijn vader had een ventwijk in Den Haag, waar hij boter, melk en kaas verkocht. Verder verkocht hij ook papieren zakken aan de zuivelindustrie.

Toen in de jaren’50 de ‘Coöperatieve aankoopvereniging Voorthuizen en Omstreken’ failliet dreigde te gaan, nam de Barneveldse Coöperatie zowel de schulden als de boeren en daarmee de omzet over. ,,Mijn vader was alleen geïnteresseerd in het onroerend goed en kocht dit aan. Van hieruit groeide het bedrijf in op de zuivelindustrie gericht verpakkingsmateriaal. Later breidde dit uit met plastic en bulkverpakking. (big bags van 1000 kg) Later vond het tanktransport ook in silo’s vond plaats. Vreugdenhil: ,,Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen: ‘Vanaf nu gaan we naar de inhoud van de zakken kijken’, waarmee de inkoop van melkpoeder door ons zelf werd opgepakt.’’

Als veertienjarige kwam Vreugdenhil ik in het bedrijf, toen hij bleef zitten in de eerste klas van de Mulo. ,,Ik kreeg geen tweede kans van mijn vader en tegen de zin van mijn moeder in werd ik aan het zakken vullen gezet. Zo kon het gebeuren dat ik als vijftienjarige achter het stuur van een vrachtwagen zat. Toen ik tussen Amsterdam en Rotterdam reed, stond er bij het kruispunt bij Wassenaar politie op de weg. Aan de chauffeur die lag te slapen vroeg ik nog : Wat moet ik nu doen? Zijn antwoord was: ‘Gewoon doorrijden’. Langzamerhand leerde ik alle facetten van het bedrijf kennen.’’

Op 22 jarige leeftijd gaf Vreugdenhil leiding aan het bedrijf. In de beginjaren leverde Vreugdenhil melkpoeder aan de veevoedersector voor de kalveren en de biggen en aan de bakkerijsector. In navolging van Nederland ging het bedrijf ook in België leveren. Met de komst van de E.E.G. kwam de schaalvergroting op gang, waardoor er nu nog circa vijf producenten van melkpoeder in Nederland zijn.

In de jaren’80 nam Vreugdenhil een nieuwe fabriek in gebruik op de Harselaar. ,,Tussen kerst en de jaarwisseling kwam buurman Gert van Maanen vertellen, dat zijn grond op de industrieterrein de Harselaar te koop kwam. Van Maanen deed al heel lang een deel van ons transport, dus we kenden elkaar als goede buren. De volgende dag is de koop bij de notaris geregeld. Wij hebben toen een nieuwe fabriek op de Harselaar ‘neergezet’ met een roestvrijstalen mengerij voor de levensmiddelenproductie. In diezelfde tijd was er de B.S.E-crisis in Engeland, die ons noopte om de productielijnen van veevoer voor herkauwers en niet-herkauwers te scheiden. Hiervoor gebruikten we de ruimte die vrij kwam aan de Baron van Nagellstraat. We zijn blijven groeien. In Barneveld en Voorthuizen werken nu 48 mensen.’’

In de loop van de jaren heeft Vreugdenhil een aantal overnames gedaan. ,,Omdat de grootste klanten vanwege de traceerbaarheid wilden weten van welk bedrijf de melk afkomstig is, hebben we drie jaar geleden een melkpoederbedrijf in het Friese Scharsterbrug met 35 mensen overgenomen. Hierdoor kregen we toen voor het eerst ook met de verwerking van natte melk te maken kregen. Eigenaar Nestlé wilde zich wat minder als producent en wat meer als distributeur en marketingorganisatie ontwikkelen, omdat de marges voor de aandeelhouders in de melkpoeder te weinig dividend op leveren. En dit jaar hebben wij de overname in Gorkum, opnieuw van Nestlé, kunnen realiseren. ‘Vreugdenhil Gorinchem’ heeft inclusief de fabricage van blik 130 werknemers die wij in de loop van een drietal jaren allemaal zullen overnemen. Met de vier moderne blikverpakkingslijnen, die we nu geheel in eigen handen hebben, kunnen we wereldwijd ook de levering van consumentenverpakking ter hand nemen. Als betrouwbare leverancier van melk geven wij ook de 1100 gecertificeerde melkveehouderijen gelegenheid om hun melk aan ons te leveren. We zijn in ons land nu nummer twee in melkpoederproductie. Nestlé zelf blijft bij voorkeur het melkpoeder van ons afnemen, gezien de garanties voor de kwaliteit die we kunnen leveren.Voor mij persoonlijk zie ik deze overname als een soort afsluiting.’’

Zoon Jan (26) en Albert de Groot vormen de nieuwe directie. ,,Van de veertig jaar huwelijk, heeft mijn vrouw mij maar een jaar of twintig gezien. Ik reisde heel veel naar Azië, Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland om zo een wereldwijd netwerk van vertegenwoordigers en handelsondernemingen op te zetten. Belangrijker dan geld verdienen is nu aandacht voor mijn vrouw en de (klein)kinderen.’’

In vijftig jaar groeide de jaaromzet van 115.000 gulden naar meer dan 200 miljoen euro en het personeelsbestand tot 213. Vreugdenhil: ,,Ik ben mijn personeel veel dank verschuldigd. De toewijding van veel Veluwse productiemedewerkers, laboranten, secretariële – en logistieke medewerkers, commerciële mensen in het management, die allen vaak tot hun pensioen de beste krachten aan ons bedrijf wijdden, was groot.”

Een bedenking op “Overname Nestlé-fabriek kroon op carrière Jaap Vreugdenhil

 1. Eind 70-er jaren kwam ik als (assistent)accountant in Voorthuizen bij Vreugdenhil. Ik heb aan die jaren twee bijzondere herinneringen over gehouden.
  De belastingadviseur, de accountant en Jaap Vreugdenhil hadden een fiscale mogelijkheid aangegrepen om relatief voordelig eigen aandelen in te kopen. Maar dan moest Jaap Vreugdenhil wel een drietal jaren een zo laag mogelijk salaris hebben. In dat verband nam hij afstand van zijn redelijk kostbare auto en ging over tot de aanschaf van een super kleine, goedkope auto. Dit leidde tot een lagere belastingbijtelling.
  Hij vertelde met smaak dat iedereen in de buurt direct dacht dat het slecht met de zaken ging :)

  In die tijd kwam er ook een nieuwe medewerkte bij Vreugdenhil in dienst. Hij werd belast met het ontwikkelen van de markt van melkpoeder voor menselijke productie. Tot die tijd was Vreugenhil groot geworden door de handel in melkpoeder voor dierlijke consumptie.
  Toen ik die medewerker vroeg hoe hij zo bij Vreugdenhil terecht gekomen was vertelde hij mij het volgende:
  “ik werkte bij de Hema als afdelingschef. Op een gegeven moment was ik het geklets van de dames over het weekend zo beu dat ik van de een op de andere dag ontslag heb genomen. Ik kocht een aanhangwagen en ging proberen met de verkoop van melkpoeder (voor menselijke consumptie) de kost te verdienen.
  Zo kwam ik ook bij Vreugdenhil langs en Jaap Vreugdenhil zei toen tegen me: je hebt lef, maar dit wordt zo niks. Kom maar bij mij in dienst als vertegenwoordiger voor de melkpoeder voor menselijke consumptie.
  De andere, oudere vertegenwoordigers waren tot dan toe alleen maar actief voor de dierlijke consumptie.
  Volgens mij begint hiermee de ontwikkeling van Vreugdenhil Dairy Foods.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*