Lars Vreugdenhil “Dit is een storm in een glas water”

Lars Vreugdenhil. Foto Ella Tilgenkamp

Honderden deelnemers beulden in april nog op het Maniacs-traject met blubber en bergen zand. Zo’n 40 hindernissen waren er, soms wel zes meter hoog. Deelnemers moesten over zeecontainers klimmen, tijgerden onder prikkeldraad, stonden meerdere keren tot aan hun middel in het water en zaten binnen de kortste keren helemaal onder de modder.

Vreugdenhil heeft er nu ook een trainingscentrum, de volgende ’obstacle run’– de zogeheten Dirty Dancing Edition – staat gepland voor 12 september. De in Baambrugge geboren veertiger, die in 2011 landelijk bekend werd als finalist van tv-programma The Bachelor, zou niet weten waarom er nu een streep door zijn run zou moeten. Er lopen al jaren mensen door dit gebied, dus ’kan die grond niet gevaarlijk zijn’.

Bovendien heeft hij ’overal toestemming voor’ van Groengebied Amstelland, waarin ook provincie Noord-Holland en gemeente Amsterdam zijn vertegenwoordigd. Vorig jaar gebruikte Vreugdenhil een speciaal aangelegd traject bij de Gaasperplas bij Amsterdam.

In het traject van de Ouderkerkerplas zit een oude vuilstort. In genoemde publicatie wordt verwezen naar twee uit 2008 daterende provinciale rapporten over de afvalberg, waarin staat dat in de grond kankerverwekkende chemische producten zijn aangetroffen. Deskundigen in bodemverontreiniging die er opnieuw naar keken, onderstrepen dat sporten op de berg en eromheen niet zonder risico is. Er zou niet goed zijn gesaneerd en deelnemers konden daarom in aanraking komen met giftig afval.

De organisator voelt zich in een kwaad daglicht gesteld ’door maar enkele omwonenden’ die zijn gaan bellen. In de twee rapporten zou staan dat tussen 1946 en 1982 onder meer huisvuil en bouw-, sloop- en bedrijfsafval is gestort. Asbest was een veelgebruikt bouwmateriaal, suggereert een deskundige.

Vreugdenhil zucht. ,,Een recent rapport is voor het gemak weggeschoven, er is flora- en fauna-onderzoek gedaan, de gemeente Oude Amstel heeft een maand geleden nog bodemonderzoek gedaan, ik heb van sporters geen bericht gehad over ziekte of andere klachten. Er zijn gevaarlijke stoffen, er is niets ernstigs voor de mensen. Tja, wat kan ik doen? Het is een storm in een glas water. Nou ja, veel plezier ermee.’’