Bakkerij Vreugdenhil weer in de prijzen

bakkkerij_vreugdenhil_001
Chris Vreugdenhil
Genealogiecode: J XII a.1
Door: Redactie
Bron: Bakkerij Vreugdenhil
Foto:  Bakkerij Vreugdenhil

En dan nu de schijnwerpers op de bakkersfamilie Vreugdenhil uit Maasdijk. Dat we in dit geval van bijzondere naamgenoten kunnen spreken, zal iedere (trouwe) lezer van de Vreugdeschakel beamen.

We citeren Het Hele Westland: “Vorige week heeft het team van drie-sterren-bakkerij Vreugdenhil weer diverse prijzen in de wacht gesleept. Op de landelijke bakkerij-vakwedstrijden  in Drachten werd de bakkerij geëerd met twee trofeeën en een groot aantal eerste, tweede en derde prijzen voor individuele producten, die gekeurd werden op onderdelen zoals smaak, uiterlijk, malsheid en structuur door een zeer ervaren, deskundige jury”.

Als u vraagt wat voor producten dat dan wel waren, is het antwoord: zo`n beetje alles wat je in een goeie bakkerswinkel kunt vinden: tarwebrood, eierkoeken, brioches en ciabatta`s maar ook oliebollen, kerststollen, amandelstaven, enz. Maar daar bleef het niet bij.

Al in 2012 – of misschien al veel eerder- had men het idee gekregen dat je als bakker eigenlijk meer zou moeten kunnen dan brood bakken. Zelf de grondstof produceren bv. Je zou dat innovatie in de bakkerswereld kunnen noemen. Wat zou er Westlandser zijn dan een Westlands  brood gebakken van in het Westland gezaaid en geoogst spelt. Wat is spelt dan wel? “Spelt  werd al  zo`n 7000 jaar voor Christus geteeld,” verzekerde Chris Vreugdenhil ooit in gesprek met Het Hele Westland. “Het verschil met tarwe is dat spelt een schil heeft en daardoor een betere bescherming heeft.”

De daad werd bij het woord gevoegd. Achterneef Ben van Vliet –een bekende Westlandse boerenfamilie- hielp met de teelt op een stuk land van 1,5 hectare in Maasdijk.

“Dat spelt is geoogst en gepeld en we zijn daar een paar weken mee bezig om te kijken hoe fijn we het moeten malen en wat het ideale recept is,” zegt Gerard Vreugdenhil.

Verassend was het dat de ingezonden speltbroden een derde prijs kregen en dat de jury vol lof was over de smaak, de structuur en de malsheid. Wij vragen ons af wat deze inventieve en bekwame familie Vreugdenhil in de komende jaren nog meer aan verassingen in petto heeft. O ja, men heeft na de prijzenregen ook nog het logo vernieuwd en flink wat verbouwd in de zaak.